Jaki blat do kuchni będzie najlepszy?

2021-04-16
Jaki blat do kuchni będzie najlepszy?

Wybór odpowiedniego blatu do kuchni zawsze jest bardzo trudny. Odpowiedni blat wpływa nie tylko na wygląd pomieszczenia, ale też na komfort codziennego użytkowania tej przestrzeni. Na jaki blat do kuchni warto się zdecydować? Który materiał sprawdzi się najlepiej? Drewniany, laminowany, z kamienia naturalnego, z konglomeratu, ceramiczny, a może szklany? Czy kolor blatu ma znaczenie? Jak pielęgnować wybrany blat kuchenny by służył nam przez lata? Na te i wiele więcej pytań postaramy się odpowiedzieć wam w dzisiejszym artykule. W końcu kuchnia to serce domu i warto urządzić ją jak najlepiej.

Dlaczego w kuchni powinien być blat?

Kiedyś w kuchniach nie mogło zabraknąć wielu szafek i dużego stołu, przy którym jadła cała rodzina, a gospodyni wykorzystywała go do przygotowywania posiłków. Dziś gusta i potrzeby się zmieniają. Kuchnie często są otwarta. Mamy wydzieloną jadalnię, w której znajduje się stół. A miejsce kuchennego stołu zastąpiły praktyczne blaty. Na blatach można przygotować posiłki, ustawić małe AGD. Blat często też służy za stół. Wystarczy zamontować go w taki sposób, by było pod nim miejsce na krzesełka. To, jak zamontujemy blat i do czego będzie konkretnie służył, zależy oczywiście od indywidualnych potrzeb.

Jak dobrać odpowiedni blat do kuchni?

Blaty kuchenne najczęściej dobiera się pod względem materiału. Nie bez znaczenia jest tu też gust oraz to, na jakich meblach ma zostać umieszczony blat. Blat z kamienia jest ciężki i nie wszystkie meble będą dla niego odpowiednie. Kolejnym czynnikiem jest wielkość kuchni oraz pielęgnacja. Niektóre rodzaje blatów kuchennych wymagają impregnacji, podczas gdy inne dobrze znoszą kontakt z wodą czy silną chemią. Wszystko zależy więc od tego, jak użytkujemy kuchnie i czy bardziej zależy nam na estetyce, czy na funkcjonalności. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę kwestię finansową. Jedne blaty są tańsze, inne droższe. Do najdroższych blatów należą te wykonywane na zamówienie, czyli szklane, kamienne lub drewniane. Nie bez znaczenia ma też wymiar powierzchni roboczej. Standardowe blaty kuchenne mają głębokość około 60 cm. Jeżeli mamy inne wymagania, to musimy pamiętać, że nie każdy blat będzie dostępny w dowolnym rozmiarze.

chusteczki nawilżane Luba Jaki blat do kuchni będzie najlepszy blat drewniany

Blat a materiał wykonania

Blaty dzieli się przede wszystkim ze względu na to, z jakiego materiału są wykonane. W bogatej ofercie blatów do kuchni najczęściej spotykane są blaty laminowane, z kamienia syntetycznego lub naturalnego, blaty ceramiczne, metalowe, szklane lub drewniane. Czym wyróżnia się każdy rodzaj blatu? Jakie ma wady i zalety? I jak go pielęgnować by służył nam jak najdłużej?

Dlaczego warto wybrać laminowany blat?

Choć wybór blatów kuchennych jest naprawdę duży, to do najpopularniejszych należą blaty laminowane. Z czego wynika ich popularność? Blaty laminowane mają korzystną cenę, są stosunkowo lekkie, przez co pasują do większości mebli kuchennych. Wykonane są z płyty wiórowej, która powleczona jest warstwą laminatu. Ma on gwarantować ich trwałość i odporność. Czy tak jest w rzeczywistości? Niestety blaty laminowane są tylko do pewnego stopnia odporne na wysokie temperatury czy uszkodzenia mechaniczne. Nie poleca się krojenia na nich produktów czy stawiania bardzo gorących garnków. Ich głównymi zaletami są: łatwość czyszczenia, bogaty wybór wzorów oraz kolorów, a także niska cena. Blat laminowany może imitować marmur, granit czy naturalne drewno. Niestety to tylko imitacja. Nigdy nie będzie wyglądał jak oryginał. Uszkodzony blat, zalany wodą będzie wymagał wymiany. Wadą blatów laminowanych są też widoczne łączenia.

Jak czyścić laminowany blat kuchenny?

Powierzchnię blatu laminowanego najlepiej czyścić na bieżąco. Tu wystarczy ściereczka lub gąbka zwilżona wodą i środkiem myjącym. Doskonale sprawdzą się też ściereczki kuchenne LUBA nasączone naturalną formułą z octu owocowego, która skutecznie wyczyści blat. Ściereczki radzą sobie doskonale nawet z uporczywymi plamami. Pozostawiają przyjemny i długotrwały zapach czystości i świeżości. Po użyciu ściereczkę wystarczy wyrzucić do kosza. Po zabiegach pielęgnacyjnych zawsze należy wytrzeć blat do sucha. Tak wyczyszczony blat nadaje się do przygotowywania na nim posiłków.

chusteczki nawilżane Luba Jaki blat do kuchni będzie najlepszy blat laminowany

Blat drewniany - piękny i trwały

Drewniany blat dodaje kuchni niepowtarzalnego, naturalne uroku. Wykonany jest z litego lub klejonego drewna. Jeśli dobrze o niego zadbamy, to będzie nam służył przez lata. W przypadku zarysowań, które powstaną w wyniku użytkowania, blat można naprawić. Niekiedy wystarczy lekki szlif lub pociągnięcie lakierem.

Czy drewniany blat należy specjalnie zabezpieczać?

Blat drewniany można zamówić w wersji zaimpregnowanej lub surowej. Jeśli zamawiamy tę drugą wersję, przed użyciem blat należy koniecznie zabezpieczyć. Tak by ochronić go przed działaniem wilgoci lub różnych czynników mechanicznych. Blat można polakierować, co dodatkowo podkreśli piękno drewna. Warstwa lakieru chroni blat przed wnikaniem wilgoci oraz chroni go przed zabrudzeniami. Blat można też zaimpregnować za pomocą oleju, który wniknie w głąb drewna.

Jak dbać o drewniany blat na co dzień?

Na początku profilaktyka. Mając w kuchni drewniany blat, należy pamiętać, aby nie stawiać gorących naczyń bezpośrednio na blacie. Temperatura może uszkodzić nasz blat i zostawić na nim nieestetyczne ślady. Należy też zawsze korzystać z desek do krojenia, by nie uszkodzić blatu. Trzeba też uważać, co kładziemy na blacie. Niektóre owoce czy warzywa pozostawią na nim niechciane plamy. A co z pielęgnacją drewnianego blatu? Do pielęgnacji blatów kuchennych najlepiej sprawdzają się specjalnie przeznaczone do tego środki. Warto też sięgać po nawilżane ściereczki LUBA do drewnianych mebli. W delikatny sposób pielęgnują strukturę drewna. Łatwo i szybko usuwają wszelkie zabrudzenia, dodatkowo opóźniając osadzanie się kurzu. Nie pozostawiają smug. Jedyne co zostaje po ich użyciu, to przyjemny i długotrwały zapach czystości i świeżości.

Czy warto wybrać blat z konglomeratu?

Blat z konglomeratu to blat wykonany z kamienia syntetycznego. Jego zaletą jest wygląd i waga. Z powodzeniem imituje blaty z kamienia naturalnego, ale jest od nich o wiele lżejszy. Dzięki temu nie wymaga solidnego wsparcia, więc pasuje do praktycznie wszystkich rodzajów mebli kuchennych. Jest dość odporny na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Ponadto występuje on w bogatej gamie wzorów i kolorów. W przeciwieństwie do blatu z naturalnego kamienia blat z konglomeratu jest ciepły w dotyku. Jego wadą jest przede wszystkim wysoka cena.

Jak czyścić blaty z konglomeratu?

Blat wykonany z kamienia syntetycznego należy czyścić przy użyciu miękkich bawełnianych ściereczek nasączonych płynem do naczyń lub innym środkiem z neutralnym pH. Do czyszczenia blatu z konglomeratu sprawdzą się też nawilżane ściereczki LUBA. Ich delikatna struktura i naturalne składniki nie uszkodzą blatu, zostawią powierzchnię czystą i pachnącą świeżością. Po zabiegu blat należy wytrzeć do sucha. Do czyszczenia blatów z kamienia syntetycznego nie powinno się używać silnych środków chemicznych zawierających: alkalie, inne substancje żrące i pochodne fluorowodorów. Nie wolno też stosować szorstkich gąbek. Co kilka lat blat warto zaimpregnować. Impregnat zabezpiecza blat przed wnikaniem w jego strukturę substancji zewnętrznych.

Co wyróżnia blat z naturalnego kamienia?

Blat kuchenny wykonany z naturalnego kamienia wygląda pięknie. Jego odporność na uszkodzenia mechaniczne czy wysokie temperatury jest dość duża. Oczywiście uzależnione jest to od rodzaju kamienia. Inną odporność ma marmur, a inną grafit. Dodatkowo blat kuchenny z kamienia należy odpowiednio konserwować. Każdy taki blat wymaga impregnacji, aby zachował swoje właściwości i wygląd. Kolejną zaletą blatów kamiennych jest brak szczelin. Jednak są też wady. Blat z kamienia naturalnego jest bardzo ciężki, przez to nie nadaje się do wszystkich mebli. Jest też drogi.

Jak pielęgnować kamienny blat?

Do czyszczenia blatu wykonanego z kamienia należy używać wyłącznie dedykowanych do tego celu środków. Skład nieodpowiednich środków może być szkodliwy dla kamienia i powodować powstawanie odbarwień, smug lub matowić jego powierzchnię.

Czy warto wybrać metalowy blat?

Blat metalowy, choć wytrzymały i odporny na uszkodzenia czy działanie wysokich temperatur, rzadko spotykany jest w domach. Wynika to przede wszystkim ze względów wizualnych. Nie jest on tak piękny, jak blat z drewna czy nawet blat laminowany. Blat metalowy nie prezentuje się zbyt okazale w klasycznych czy nowoczesnych kuchniach. Jednak jest on doskonały do profesjonalnych kuchni hotelowych lub restauracji. Jeśli jednak zdecydujemy się na taki blat, to należy zawsze wycierać go do sucha. Bo choć jest higieniczny i łatwy w dezynfekcji, to widać na nim ślady palców lub zacieki.

Kto powinien wybrać szklany blat do kuchni?

Szklany blat świetnie prezentuje się w nowoczesnych kuchniach. Wykonany jest najczęściej ze szkła hartowanego klejonego z dwóch warstw. Blat, choć wykonany ze szkła, jest odporny na rozbicie, uszkodzenia mechaniczne, ale również wysokie temperatury. Niestety nie jest on tani. Szklany blat można wykonać w dowolnym rozmiarze i wzorze.

Jak dbać o szklany blat?

Gładka powierzchnia blatu jest łatwa do czyszczenia. Wystarczy użyć wilgotnej szmatki i wytrzeć później blat do sucha. Doskonale sprawdzą się też antybakteryjne ściereczki czyszczące z octem. Często wystarczy 1 duża ściereczka. Po przetarciu nawilżoną ściereczką powierzchnia blatu jest czysta, lśniąca i bez smug. Siła aktywnego octu spokojnie radzi sobie z takimi zanieczyszczeniami jak: tłuszcz, odciski palców, resztki jedzenia i brud. Po przetarciu ściereczką blat wystarczy już tylko wytrzeć do sucha.

Czy kolor blatu ma znaczenie?

Blat powinien być nie tylko funkcjonalny. Musi też dobrze wyglądać w naszej kuchni. Dlatego nawet kolor ma znaczenie. Tu wybór na szczęście jest dość duży, zwłaszcza jeśli wybierzemy blat laminowany czy z kamienia syntetycznego. Czy każdy blat pasuje do każdych mebli? Nie. Choć i to jest kwestią gustu. Do białych mebli pasują właściwie wszystkie rodzaje blatów prócz tych całkowicie białych. Do mebli w jasnych odcieniach warto wybierać blaty ciemniejsze albo w barwie kontrastowej. Blaty drewniane dodadzą wnętrzu przytulności i naturalnego piękna. Pasują i do klasycznych kuchni, jak i tych nowoczesnych. Każdy blat może być dopełnieniem wnętrza. Wystarczy dobrze go dobrać. A tu najlepiej kierować się naszymi wskazówkami i swoim gustem.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.91 / 5.00 69 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-01-14
Profesjonalny kontakt z klientem . Informacja na bieżąco o stanie zamówienia. Szybka realizacja.
2021-03-01
5 - bardzo szybki czas realizacji
Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści, dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.
Zamknij
pixel